Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

samen sterk

Logo https://beeldverhaal.staatsbosbeheer.nl/samen-sterk

Naar boven

Een mooier, duurzamer Nederland. Met natuur die er toe doet. Dát is wat Staatsbosbeheer wil.

Maar prettig wonen, werken en recreëren kunnen alleen naast elkaar bestaan als er wordt samengewerkt. Wensen lopen soms uiteen, belangen botsen. Maar met inlevingsvermogen en luisteren kom je ver.

Scroll door het interactieve beeldverhaal en laat je inspireren door de verschillende en verrassende gezichten waarmee Staatsbosbeheer in 2016 de verbinding aanging.

Naar boven

Natuur moet vrij en veilig toegankelijk zijn. Zo'n 100 Buitengewoon Opsporingsambtenaren houden met Staatsbosbeheer een oogje in het zeil. Toezicht en handhaving gaat niet alleen boswachters aan.

Naar boven

Toenemende overlast van drugscriminaliteit en dumpingen leidt in Breda tot samenwerking tussen gemeente en Staatsbosbeheer.

Naar boven

Kurt Clinkce is Buitengewoon Opsporingsambtenaar
in Breda.

Naar boven

Ieder beleeft natuur op zijn manier. De een wil rust, de ander actie. Staatsbosbeheer geeft iedereen de ruimte, ook ondernemers. Zolang mens, dier en plant elkaar respecteren.       

Naar boven

De hardlopers van Runforestrun genieten van de omgeving, en de omgeving wordt op haar beurt beter door de hardlopers. Een deel van het inschrijfgeld gaat rechtstreeks naar de natuur.

Naar boven

Winfried Bats (49), organiseert Trailruns in Drenthe. Elke deelnemer draagt €2,50 bij aan de natuur

Naar boven

De Nederlandse bossen worden steeds ouder. Hoog tijd om te investeren in de toekomst. Staatsbosbeheer biedt studenten het grootste oefenbos van Nederland. Hier leren ze het vak van bijvoorbeeld bosbouwer of ecoloog in de praktijk, niet uit een boekje.

Naar boven

Cees en Hidde zijn de toekomst. Ze studeren aan groenopleiding Helicon in Velp. Het oefenbos is een onmisbare aanvulling op de schoolbanken. Leuker bovendien. Door de bomen zien ze het bos weer.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Hidde Hoitink (23).

Naar boven

Betrokkenheid bij de natuur. Natuurorganisaties zien niets liever. Maar plannen vallen niet altijd in goede aarde. Onbegrip leidt tot weerstand. Kritische burgers worden harde actiegroepen.

Naar boven

Neem Wim van Opbergen (61), lokaal bekend als de Bezwaarkoning. Zijn werkgroep ziet het tempo niet zitten waarin Staatsbosbeheer de bomen in de Mariapeel wil kappen. Wim trekt aan de bel en vindt gehoor. Er ontvouwt zich een alternatief plan. Weerstand verandert in wederzijds vertrouwen.

Naar boven

Naar boven

Boeren zitten in zwaar weer. Regels en quota maken het ondernemen zwaar. De natuur lijkt vaker obstakel dan bondgenoot.

Naar boven

Maar met een beetje passen en meten gaan economie en ecologie goed samen. Staatsbosbeheer verpacht bijvoorbeeld grond. Zo krijgen boeren meer ruimte in ruil voor natuurlijk weidevogelbeheer.

Naar boven

Kijk bij Ardy en Ivanka de Goeij in Reeuwijk. Hij boert zoals zijn vader: met meer oog voor de omgeving. Dankzij de extra hectares van Staatsbosbeheer kan zijn vee op meer plekken grazen. Het broedseizoen bepaalt zijn maairitme en hij gebruikt geen kunstmest. Zijn koeien merken er weinig van, de weidevogels des te meer.

Naar boven

Staatsbosbeheer wil mensen uitnodigen, actief betrekken. Dat vraagt om een andere relatie met de samenleving. Om nieuwe wensen en initiatieven met open vizier tegemoet te zien. Om anderen te laten doen waar ze goed in zijn. Een groen speelveld creëren bijvoorbeeld.

Naar boven

Society of Play is een organisatie die een speelsere en groenere samenleving wil. Met een Real Life Game weet ze talloze jongeren aan zich te binden. Samen met Staatsbosbeheer. De kracht van het (rollen)spel daagt uit om anders tegen de wereld en de eigen competenties aan te kijken.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Rens Heilema (15).

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Wandelende encyclopedien zijn het, de leden van werkgroepen, studieverenigingen, hobbyclubs en vrijwilligers. De parate kennis over een specifiek vakgebied is vaak ontzagwekkend. Staatsbosbeheer maakt er dankbaar gebruik van.

Naar boven

Paddestoelenwerkgroep Drenthe waakt sinds 2016 over drie bijzondere bosvakken in Gieten-Borger. Staatsbosbeheer heeft ze tot reservaat verklaard. Om te ontdekken wat er gebeurt als de natuur zonder ingrijpen zijn gang kan gaan.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Rob Chrispijn
Voorzitter Nederlandse Mycologische Vereniging

Naar boven

Leveranciers worden zorgvuldig gekozen. Aanbestedingen maken prijsbewust, maar Staatsbosbeheer wil ook een bijdrage leveren aan maatschappelijke winst. Een belangrijke drijfveer voor de samenwerken met Orionis in Vlissingen.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Orionis is huisleverancier van de borden van Staatsbosbeheer. Het bedrijf begeleidt mensen met afstand tot de arbeidsmarkt naar regulier werk. 18 medewerkers zien hun vakwerk terug in de natuur.

Naar boven
0:00
/
0:00
Start video

Ed Bogaert, werkbegeleider bij Orionis.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan